Game Omgevingswet ‘Harvert’ het spel gespeeld

‘Het mooie aan dit spel is dat het verschillende werkvelden met elkaar verbindt. Het gaat niet alleen om energie, of wonen, of mobiliteit, maar juist om het combineren ervan in de schaarse ruimte. Met voldoende draagvlak. Wat mij verraste, is dat er eigenlijk veel meer kan binnen de Omgevingswet dan ik dacht. Echt een eyeopener!’

Gamen of vergaderen

Mooie feedback van een van de deelnemers na het spelen van de serious game Harvert die ik samen met WesselinkVanZijst en I’m inspired by social welfare, in samenwerking met de gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland, ontwikkelde. Wat maakt nu dat juist een spel dé manier is om thuis te raken in iets nieuws dat zowel abstract als ingewikkeld is én, niet te vergeten, bijzonder serieus? Kun je niet beter een paar dagen met z’n allen om een vergadertafel gaan zitten?

Burgers moeten blij zijn

In Harvert beleven de deelnemers realistische belangen van de verschillende stakeholders bij het maken van plannen voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein en een woonwijk. Er zijn diverse realistische voorwaarden zoals groenvoorziening, waterbeheer, ruimte voor duurzame energieopwekking en een groene corridor. Én, last but not least, de burgers moeten er blij mee zijn!

Kruip in de huid van een ander

Bij het spelen van de game kruipen de deelnemers in de huid van iemand anders. Je hoort en ziet dan niet alleen hoe iemand reageert, maar je vóelt het echt als je bijvoorbeeld als burger door een stakeholders gewoon wordt weggezet. Ervaring, bewustwording en een boel lol. Dát maakt dat de opgedane inzichten tijdens de game beter blijven hangen.

Meer weten over de game Omgevingswet Harvert? Kijk op de website.